ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

23 Δεκεμβρίου 2014, 00:27 π.μ. έφυγε από τη ζωή, ο Ιδρυτής και επί σειρά ετών Πρόεδρος, του Φορέα μας κ. Γεώργιος Σιάτρας.

 

Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας στις 8 Ιουλίου 1954. Αγάπησε πολύ τον τόπο καταγωγής του, που αποτελούσε συχνά σημείο αναφοράς από βιώματα της παιδική του ηλικίας. Επίσης δεν απαρνήθηκε ποτέ τις γλωσσικές ιδιομορφίες του τόπου του, σε σημείο μάλιστα πολλές φορές ακόμα και να τις τονίζει .. επίτηδες!

 

Ολοκλήρωσε την βασική του εκπαίδευση στο 4ο Λύκειο Αθηνών και στην συνέχεια έδωσε εξετάσεις στην Σχολή Ευελπίδων, όπου όμως λόγω του ανήσυχου πνεύματος του και της συμμετοχής του στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, όπου τραυματίστηκε και παρακρατήθηκε στο τμήμα Ασφάλειας της Μεσογείων, η αίτηση του απορρίφθηκε λόγω των πολιτικών συνθηκών και της χούντας.

 

Παράλληλα ήταν καλλιτεχνική φύση με έφεση στην ζωγραφική από τα παιδικά του χρόνια και έπειτα έδωσε εξετάσεις στην σχολή του Εθνικού θεάτρου, όπου και φοίτησε για 1 ½ χρόνο λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από του δασκάλους του, με συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις, σε σήριαλ της τότε ΕΡΤ, αλλά και έπειτα ως φοιτητής στην Ιταλία σε δεύτερους ρόλους.

 

Το 1974 έφυγε για την Ιταλία όπου γράφτηκε αρχικά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάρμας ενώ έπειτα από 2 χρόνια μετεγράφηκε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης όπου και αποφοίτησε. Τα χρόνια παραμονής του στην Ιταλία είχε έντονη πολιτική δράση :
• 1974-1989 υπήρξε μέλος του Ρήγα Φεραίου
• 1977-1985 υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Ρήγα Φεραίου Ιταλίας
• 1982-1986 υπήρξε Υπεύθυνος Καθοδήγησης του Ρήγα Φεραίου Δυτικής Ευρώπης
• 1985-1989 υπήρξε Μέλος και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας (Ο.Σ.Φ.)

Από αυτή του την δράση γνώρισε και συναναστράφηκε με ιστορικές προσωπικότητες όπως τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και την Μελίνα Μερκούρη.

 

 

Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα , όπου εργάστηκε σε διάφορες κλινικές και Φορείς όπως : Κλινική «Αγία Ελένη» , Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος», Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Το Αρχοντικό», διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Πειραιά (ΠΑΚΠ), σχεδίασε και εφάρμοσε σε πιλοτική φάση το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δήμο Κορυδαλλού, εργάστηκε ως Συντονιστής Δομών στην ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ».

 

 

Παράλληλα όμως δεν απαρνήθηκε και την αγάπη του για την πολιτική και τα κοινά έτσι το 1993 υπήρξε υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας με το κόμμα «Πολιτική Άνοιξη» , εκπροσωπώντας την Αριστερή γραμμή, ενώ το 1994 υπήρξε υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος Φθιώτιδας με το κόμμα «Πολιτική Άνοιξη».

 

 

 

Έργο ζωής αποτέλεσε η ίδρυση του Φορέα Ψυχικής & Κοινωνικής Υποστήριξης «ΠΥΞΙΔΑ» το 2005. Το 2006 ίδρυσε το Οικοτροφείο «ΘΑΡΑΠΑΥΣΗ» με στόχο την ψυχοκοινωνική επανένταξη χρόνιων ψυχικά ασθενών, συμμετέχοντας στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση της χώρας μας μέσω του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ –Β΄ΦΑΣΗ», ενώ το 2012 ξεκίνησε την λειτουργία ενός Προστατευόμενου Διαμερίσματος με στόχο την συνέχιση της ψυχοκοινωνικής επανένταξης ψυχικά ασθενών.

 

Μέσω αυτών των Μονάδων Ψυχικής Υγείας υπήρξε μεγάλη κοινωνική δράση μέσα από ομιλίες και Ημερίδες, ενημέρωση του κοινού και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας. Ενώ το 2008 υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Φορέων Ψυχικής Υγείας με την επωνυμία «ΑΡΓΩΣ» .

 

 

Υπήρξε φανατικός δημοκράτης, ακάματος αγωνιστής, ακέραιος άνθρωπος, έντιμος, και πάνω απ΄ όλα αληθινός!!!
Έφυγε παλεύοντας, όπως σε όλη τη ζωή του!
Έφυγε πρόωρα σε ακατάλληλη ώρα..

 

 

«...Στα μάτια παίζει τ΄ άστρο της αυγής
ο ήλιος πλένει τ΄ όνειρο της γής
πλατύ ποτάμι η αγάπη και βαθύ
κουράστηκε και πάει να κοιμηθεί

 

Για ποιο ταξίδι κίνησες να πάς
να με θυμάσαι και να μ΄ αγαπάς
σου κλέβει η ανατολή μικρό φιλί...»

 

Το έργο σου θα συνεχίσει πάντα κάτω από την σκέπη σου!
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ!!!


ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ

Επικοινωνία

Φωκαίας 3, 18547, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 4828162, Fax: 210 4826064
email: pixida@hotmail.com

Ακολουθήστε μας