ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

16/07/2014

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

 

Ο εθελοντισμός είναι μία πράξη μέσα από την οποία το άτομο αποκτά νέες δεξιότητες αλλά γίνεται επίσης και πιο ενεργό μέλος της κοινωνίας του.Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάσει τις αξίες, αρχές και την κοινωνικό -οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας.  Οι εθελοντές προέρχονται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός  στην ηλικία, οικονομικό υπόβαθρο, επιπέδου μόρφωσης ώστε να κάνει κάποιος εθελοντική εργασία. Αντιθέτως ο εθελοντισμός απευθύνεται σε όλους  χωρίς καμία διάκριση.

Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Εντάσσονται στη λειτουργία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων κάποιου οργανισμού, αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους, συναλλάσσονται με τα μέλη του προσωπικού και τα άτομα. 

Ως έννοια ο εθελοντισμός είναι η μη αμειβόμενη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα. Υπάρχουν πολλές μορφές εθελοντικής εργασίες οι οποίες έχουν ως κοινό παρανομαστή την προσφορά υπηρεσιών σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Καταλήγοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην προσωπική μου εμπειρία ως εθελόντρια ψυχολόγος σε δομές αποοασυλοποιήσης. Η εθελοντική εργασία σε τέτοιου είδους δομές προσφέρει σε έναν νέο ψυχολόγο εκτός από επαγγελματική εμπειρία και εξοικείωση με την ψυχική ασθένεια. Η συναναστροφή με ψυχικά ασθενείς μπορεί να δώσει σε έναν ψυχολόγο την δυνατότητα να αποβάλλει τα τυχόν στερεότυπα που έχει για τους «τρελούς» και να δει μέσα σ’ αυτούς την ανθρώπινη υπόστασή τους. Ο εθελοντισμός για μένα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό  που μου προσέφερε πολλά στο ξεκίνημά μου.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ
3E
Agrino
Bingo
Chipita
Dianik
Elbisco
Eva Beauty
Fedon / Φαίδων
Flokos
Creta Farms
In.gr
Karamolegos / Καραμολέγκος
Kerino
Kontoveros
Konva
Loux
Melissa - Kikizas
Procter & Gamble
Paliria / Παλίρροια
Pizza Fan
SNF / Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου
Delfini / Το Δελφίνι
Trata / Τράτα
Unilever Hellas
Κομμωτές Καρδιάς
Village Cinema
Protothema / Πρώτο Θέμα
Yiotis / Γιώτης
Papadopoulou / Παπαδοπούλου


Ευχαριστούμε θερμά τον  desmos  για την πολύτιμη προσφορά του.


Επικοινωνία

Φωκαίας 3, 18547, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 4828162, Fax: 210 4826064
email: pixida@hotmail.com

Ακολουθήστε μας