ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

19/06/2014

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση- Δομές Αποασυλοποίησης

 

Η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση ως κίνημα ξεκίνησε στην Ευρώπη περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Στη Μ. Βρετανία, από το 1950 πάνω από 45 μεγάλα ψυχιατρεία έκλεισαν οριστικά. Στην Ιταλία ο περίφημος νόμος 180 που ψηφίστηκε το 1978 απαγόρευσε στην ουσία τις νέες εισαγωγές και προέβλεψε την δημιουργία καινούριων "δομών" στην κοινότητα. Με αυτόν τον τρόπο σιγά- σιγά άρχισε να εξαπλώνεται η ιδέα της αποασυλοποίησης σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου.

Στην χώρα μας το κίνημα αυτό ξεκίνησε όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς αφορμή στάθηκε η παγκόσμια  κατακραυγή της χώρας μας από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης για την συνθήκες διαβίωσης των ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Λέρου προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80.  Αν και καθυστερημένα λοιπόν η ιδέα της αποασυλοποίησης ήρθε στον Ελλαδικό χώρο με στόχο την δημιουργία δομών που θα προσφέρουν υπηρεσίες και φροντίδα στους ασθενείς λαμβάνοντας  υπ’ όψιν τις ανάγκες τους αλλά επίσης σεβόμενοι τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ψυχικά ασθενών.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ορίζεται ως η κίνηση μεταφοράς ψυχικά διαταραγμένων ατόμων από το χώρο του ψυχιατρείου πίσω στην κοινότητα. Οπότε η θεραπεία του ασθενούς γίνεται όχι σε ένα ψυχρό νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά σε ένα πιο οικείο και  απαλλαγμένο από ασυλικά στοιχεία πλαίσιο.

 

Ελένη Κοτζιά
Ψυχολόγος Προστατευόμενου Διαμερίσματος Φορέα "ΠΥΞΙΔΑ" Α.Μ.Κ.Ε.

Πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου
 

 

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ
3E
Agrino
Bingo
Chipita
Dianik
Elbisco
Eva Beauty
Fedon / Φαίδων
Flokos
Creta Farms
In.gr
Karamolegos / Καραμολέγκος
Kerino
Kontoveros
Konva
Loux
Melissa - Kikizas
Procter & Gamble
Paliria / Παλίρροια
Pizza Fan
SNF / Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου
Delfini / Το Δελφίνι
Trata / Τράτα
Unilever Hellas
Κομμωτές Καρδιάς
Village Cinema
Protothema / Πρώτο Θέμα
Yiotis / Γιώτης
Papadopoulou / Παπαδοπούλου


Ευχαριστούμε θερμά τον  desmos  για την πολύτιμη προσφορά του.


Επικοινωνία

Φωκαίας 3, 18547, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 4828162, Fax: 210 4826064
email: pixida@hotmail.com

Ακολουθήστε μας